Nuuskasta

Heips! Yay or nay nuuska?

Hei,

henkilökohtaisesti nay, mutta kuka minä olen tuomitsemaan / kieltämään.

Tai vielä toisin sanoen: kun rööki on laillisessa myynnissä olevia päihteitä, en näe yhtään mitään järkeä nuuskan (myynnin) kiellossa, ks. vaikkapa https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16195209/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31775744/

t. Marek

Heips! Kiitos linkeistä, vähän oon tutustunut aiheeseen mutta en noin perusteellisesti. Lähtisitkö kummiski kannattamaan nuuskan laillistamista (samat väitteet ku kannabiksen laillistaminen, harmaa talous, verorahat jne jne)

Hei, kyllä lähtisin, kannatan myös muiden psykoaktiivisten aineiden laillistamista (ainakin niiden, joiden terveysriskit ovat suhteellisen pienet, kuten lysergamidit jne.).

Nuuskan tapauksessa ongelmana on se, että sen myynti on kielletty EU:n direktiivillä 2014/40/EU. Eli esim. heroiinin laillistaminen – jos hypoteettisessa tapauksessa eduskunta sitä tavoittelisi – olisi helpompi kuin nuuskan: “juridisesti puhdas” heroiinin laillistaminen edellyttäisi* YK:n huumausaineyleissopimuksen irtisanomista (sen voi Suomi tehdä yksipuolisesti puolen vuoden irtisanomisajalla), kun taas nuuskan myynnin laillistaminen vaatisi tupakkadirektiivin uudistusta, mikä ei tule tapahtumaan ilman muiden jäsenvaltioiden kannatusta. (Muut vaihtoehdot ovat direktiivin noudattamatta jättäminen, josta EU voisi Suomea jatkuvasti sakottaa, tai Suomen lähtö EU:sta.)

*Näin muistaakseni – tutkin asiaa viimeksi vuosia sitten, joten erehdysvaara on olemassa.

EU:n tupakkadirektiivi: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=CELEX%3A02014L0040-20150106

t. Marek