Eduskuntavaalit 2023

Hei! Olen Marek Nečada, 32-vuotias fyysikko, ohjelmistosuunnittelija ja perheenisä (lisätietoja). Olen ehdolla eduskuntaan Helsingin vaalipiirissä Piraattipuolueen listalla (ehdokasnumero 12).

Edistän tutkittuun tietoon perustuvaa politiikkaa, läpinäkyvää julkista taloutta ja päätöksentekoa sekä kansalaisten osallistumista päätöksentekoon. Vastustan vahvasti korruptiota ja nepotismia.

Kannatan kestävää kehitystä ja ilmastonmuutoksen torjumista sosiaalisesti oikeudenmukaisella tavalla.

Haluan mahdollisimman laadukasta koulutusta kaikille taustoista riippumatta. Edistän tasa-arvoa ilman tekopyhää hyvesignalointia tai kriitikkojen hiljentämistä.

Pyrin siihen, että Suomi pääsee irti toimittajaloukuista varsinkin ICT-hankinnoissa, ja että julkisessa sektorissa otetaan mahdollisimman laajasti käyttöön avointa lähdekoodia, mikä voisi pidemmän päälle tuoda huomattavia säästöjä julkiselle taloudelle sekä mahdollisuuksia paikallisille yhtiöille. Pidän häpeällisenä, että Linuxin synnyinmaa on ulkomaalaisten ohjelmistofirmojen loukussa, ja että ihmisiä johdetaan samaan loukkuun.

Vastustan suomalaisten yksityistietojen massakeräämistä ja luovuttamista ulkomaalaisille tahoille.

Vaaliprioriteettini

Suurpääoma kuriin

Reilumpi verotus & kilpailukykyinen Suomi

Työnteko on ylivoimaisesti verotetuin toimeentulotapa Suomessa, kun taas monikansallinen suurpääoma pääsee verokikkailullaan usein lähelle nollaveroja. Tämä johtaa kasvavaan eriarvoistumiseen sekä Suomen kilpailukyvyn ja koko kansantalouden heikkenemiseen. Nykyiset vapaamatkustajat (kuten useammat suuret monikansalliset yritykset, mm. somealustat) tulee saada maksamaan osuutensa, ettei kaikki jää palkansaajien harteille.

Toimivat markkinat ja tehokkaat julkiset hankinnat

Nykyinen kilpailulainsäädäntö ja sen täytäntöönpano on ollut aivan hampaatonta, ja monikansallisella suurpääomalla on käytännössä enemmän valtaa Suomessa kuin itse Suomen kansalaisilla, ja tämä on mielestäni myös yksi merkittävimmistä syistä, miksi suomalaisten reaaliostosvoima on jo pitkään ollut laskussa. Tosiaan valtio (ja EU) itse on omalla käytöksellään (mm. julkisissa hankinnoissa) vahvistanut monen monikansallisen yrityksen dominoivaa asemaa. (Olen melko varma, että korruptiotakin on taustalla.)

Korruptiontorjunta

Eduskunta helmikuussa hyväksyi lain avoimuusrekisteristä, mutta hyvin kastroidussa ja hampaattomassa muodossa. Laki tulee korjata niin, että lobbausrekisteri koskee myös muun kuin huippupoliitikkojen tason lobbausta, ja lain rikkomisesta tulee säätää kunnon sanktiot.

Pyöröovi-ilmiöön on puututtava sitovalla lainsäädännöllä.

Loppu kertakäyttökulttuurille ja viherpesulle

Aktiivinen EU-politiikka kansalaisten puolesta

Toisin kuin usein ajatellaan, eduskuntavaalit (eikä europarlamenttivaalit) ovat tärkeimmät EU-vaalit Suomessa. Eduskuntavaalitulokseen pohjautuva hallitus edustaa maata Euroopan unionin neuvostossa, jossa Suomella on paljon enemmän vaikutusvaltaa kuin 14 Suomen europarlamentaarikolla.

Valitettavan usein Suomen suhtautuminen EU:n päätöksentekoon on ollut

Joka tapauksessa sitten tekopyhänä teeskennellään, että ”EU määräsi, ei pienenä jäsenmaana mahdeta mitään”, vaikka Suomen edustajilla oli huonon päätöksen hyväksynnässä merkityksellinen rooli. Sekä nykyinen (vale)oppositio että media näyttävät olevan tässä pelissä mukana eivätkä halua (tai kykene) saada Suomen osuutta kanstalaistenvastaisessa päätöksenteossa julkisuuteen.

Jos pääsen eduskuntaan, hyödynnän kansanedustajan asemaa saadakseni ministerien toimintaa EU:n toimielimissä päivänvaloon, enkä anna hallituksen toimia EU:n neuvostossa huomaamatta Suomen kansalaisten etuja vastaan.

Kaikkia EU:ssa valmisteltavia sensuuri- ja massavalvontalakeja tulee torjua.

Sekalaista


Tutustu myös Piraattipuolueen ohjelmaan.