Henkilöesittely

Marek Nečada (lausutaan netšada, ei nekada eikä mitään muuta), perheenisä, fyysikko, ohjelmistosuunnittelija ja piraattiaktiivi.

Kuten nimestäni voi arvata, en syntynyt Suomessa, vaan Tšekkoslovakiassa. Suomeen muutin vaimoni ja esikoisemme kanssa vuonna 2014. Suomessa meille syntyi vielä kaksi lasta. Vuonna 2020 valmistuin Aallosta tekniikan tohtoriksi. Nykyään työskentelen ohjelmistosuunnittelijana yksityisessä sektorissa, mutta tiedettä harrastan vieläkin sivutoimena.

Tšekin ja suomen kielten lisäksi puhun sujuvasti venäjää ja englantia.

Olen Debian GNU/Linuxin tyytyväinen käyttäjä vuodesta 2003 lähtien.

Politiikka

Olen vaan liian epätyytyväinen nykymaailman tilanteeseen jäädäkseni poliitikan ulkopuolelle: Tuloerot kasvavat, ympäristö tuhoutuu, ilmasto muuttuu, demokratia katoaa, valta keskittyy yhä pienemmän joukon käsiin, ihmisiä aivopestään sosialisen median ja muun kehittyneen propagandateknologian avulla. Yksilönvapauksia rajoitetaan ja kansalaisia joukkovalvotaan heidän omilla verorahoillaan. Voitollisimmat monikansalliset yritykset eivät maksa veroja. Korruptoituneita poliitikkoja ei kiinnosta tippaakaan, jos kyseessä eivät ole omat somepisteet tai oma lompakko.

Sen takia politiikkaan tarvitaan mahdollisimman paljon rehellisiä ihmisiä, halukkaita uhrata omaa aikaa trendin kääntämiseen.

Toimintani piraattipuolueessa

Tšekin piraattipuolueen jäseneksi liityin heti vuonna 2009, kun se perustettiin – Tšekin korruptoituneella puoluekentällä se oli ainoa järkevä vaihtoehto. Koko ajan se on myös ollut ylivoimaisesti demokraattisin ja läpinäkyvin puolue Tšekissä. Noin kahden sadan jäsenen ahkera työ ja muiden puolueiden surkeat saavutukset johtivat siihen, että vuoden 2017 vaaleissa Tšekin piraattipuolue pääsi vihdoinkin edustajainhuoneeseen – heti 2.–3. suurimmaksi puolueeksi (22/200 edustajaa).

Muutettuani Suomeen oli luonnollista liittyä paikalliseen Piraattipuolueeseen, ja kielimuurin murruttua aktivoiduin poliittisesti pikku hiljaa täälläkin. Vuoden 2019 lopussa minut valittiin puoluehallituksen varapuheenjohtajaksi. Pyrin välittämään tänne hyviä toimintamalleja, jotka saivat tšekkiläispiraatteja parlamenttiin.

Tutkimus

Asiantuntemukseni keskittyy nano-optisiin simulaatioihin, varsinkin ns. T-matriisimenetelmään, jota olen soveltanut etenkin plasmonisien nanohilojen mallinnassa.

T-matriisimenetelmän implementaationi QPMS on vapaasti saatavilla GNU GPLv3-lisenssin ehdoilla.